GBP403.64EUR337.86USD312.83CHF318.24AUD207.59DKK45.23JPY2.79CAD236.08NOK33.62SEK31.90CZK13.51PLN78.95HRK45.35RON70.63TRY51.38

Kezdőlap»»A koronavírus hozzájárul a piacok bizonytalanságához

A koronavírus hozzájárul a piacok bizonytalanságához

2020-01-28 07:21napiuzlet.png napiuzlet.com
Az európai tőzsdék hétfőn piros tartományba estek, a koronavírus terjedésétől és annak gazdasági hatásaitól való félelem miatt. Hamar párhuzamot vontak a jelenlegi helyzet és a 2003-as SARS vírus között.
„Rövidtávon jelentős hatása volt a SARS-nak” – mondta Marijka Zewuster, az ABN AMRO felemelkedő piacok hivatalának vezetője. „Láthatóan visszaestek a gazdasági növekedési számok abban a negyedben, mikor a vírus kitört. Azonban összeségében nem lehetett belőle sokat észrevenni.”
A gazdasági növekedés Hongkongban 2003-ban, az évben mikor kitört a SARS vírus, 3.2% volt az azt megelőző év 1.7%-os növekedéséhez képest. Zewuster: „Kína és a régió az ázsiai pénzügyi krízis után bontakozott ki. Ugyan a SARS kisebb visszaesést hozott, utána fellendült a térség gazdasága.”
A krízisek gyakran nagy aktivitást okoznak
A krízisek gyakran nagy gazdasági aktivitást okoznak. „Egy földrengés után például házakat építenek vagy állítanak helyre.”
Azonban az emberek fogyasztása az érintett régiókban csökken és természetesen nem is utaznak. „A kínai gazdaság növekedett a SARS óta” – mondja Zewuster. „Sokkal fontosabbá váltak világgazdasági tényezőként, így az ottani lassulásnak is nagyobb lesz a hatása világgazdaságon ezalkalommal.”
Az emberek nem szeretik a bizonytalanságot – a befektetők pedig még kevésbé. „Amint a Kína és az USA közötti kereskedelmi háború alábbhagyott, kitört a koronavírus. A befektetők pedig azt gondolják – mi jöhet még? Tehát a vírus hozzájárul a bizonytalansághoz, ami sosem jó.”
Hoe dan ook houden mensen - en met name beleggers - niet van onzekerheid.
Kapcsolódó cikkek:
Az USA további gazdasági korlátozásokat vetne ki Kínára
Az USA emeli az európai importok vámját
Kémkedési botrányok miatt mond le a Credit Suisse vezérigazgatója
A koronavírus hozzájárul a piacok bizonytalanságához
Az EU és Kína játékon kívül helyezték az USA-t a kereskedelmi konfliktusokban
A korábbi angolai elnök lánya ellen több milliós csalásért emelnek vádat
Ezt az öt FAO kiadványt érdemes elolvasni 2020-ban
Trump: újabb megállapodást köthet Kínával a választások után
WHO: eddig 6.000-en haltak bele a kanyarójárványba a Kongóban
Franciaország és az USA 2 héten belül rendezik a digitális adó konfliktusát