GBP399.38EUR337.61USD306.86CHF314.79AUD207.22DKK45.18JPY2.81CAD232.95NOK33.61SEK31.94CZK13.38PLN78.95HRK45.37RON70.67TRY51.62

Kezdőlap»»Felfüggesztették a francia nyugdíjügyi főbiztost

Felfüggesztették a francia nyugdíjügyi főbiztost

2019-12-17 07:15napiuzlet.png napiuzlet.com
Franciaországban 12 napja sztrájkolnak a Macron-kormány nyugdíjreformja ellen. A férfit, aki a nyugdíjreformálást vezeti, felfüggesztik. Nem a tüntetések, hanem a mellékállásai miatt.
Jean-Paul Delevoye, nyugdíjügyi főbiztos, aki hivatalosan felfedte három mostani és nemrégi mellékállását. Azonban a felfedés után kiderült a francia sajtóból, hogy Delevoye-nak tizenhárom mellékállása volt. Ebből tizenegyért nem fizették meg, azonban ezek nem voltak ellentmondásmentesek.
Így volt Delevoye-nak egy fizetetlen pozíciója biztosítóknál. Azonban a biztosítóknak, akikkel szerződött, a nyugdíjügyekbe is beleszólása van, amiért Delevoye a felelős a jelenlegi kormányon belül.
Fizetett mellékállások
Delevoye fizetett állásai közt is voltak olyanok, melyek nem voltak ellentmondásmentesek. Delevoye mindkét állásával többet keresett a hivatalosan bevallottnál. Az első állás évi 78.000 eurót hozott neki, mely majdnem duplája a 40.000-nél, melyet először bevallott.
A második állással 62.000 eurót keresett évente és ezt az állást akkor is megtartotta, mikor csatlakozott a kormányhoz. Ez pedig törvényellenes volt.
A főbiztos ártalmatlannak vallja magát. „Semmi tartogatni valóm nincs. Egyszerűen nem figyeltem oda eléggé, mikor betöltöttem ezeket a mellékállásokat.” Azonban pozícióját nem tarthatta meg.
A felfüggesztés csalódás a Macron-kormány számára. Delevoye 2017 óta, 18 hónapja, vezette a tárgyalásokat a munkáltatókkal és a munkavállalókkal a nyugdíjreformról. Szeptemberben csatlakozott a kormányhoz is, hogy ezeket a reformokat megvalósítsa.
A tervek szerint franciáknak hosszabb ideig kellett volna dolgozniuk a nyugdíjig. Egyes foglalkozásokat – például a vonatvezetőket és a metro személyzetét – pedig a kedvezményeik feladására kényszerítené. A korai nyugdíjak, mint például a vonatvezetőké, eltűnik.  
Ezen reformok ellen mostanra két hete tüntetnek országszerte Franciaországban. A CGT, a legnagyobb munkavédelmi szövetség azt mondta, tovább tüntetnek az ünnepek alatt is.
Kapcsolódó cikkek:
A koronavírus hozzájárul a piacok bizonytalanságához
Az EU és Kína játékon kívül helyezték az USA-t a kereskedelmi konfliktusokban
A korábbi angolai elnök lánya ellen több milliós csalásért emelnek vádat
Ezt az öt FAO kiadványt érdemes elolvasni 2020-ban
Trump: újabb megállapodást köthet Kínával a választások után
WHO: eddig 6.000-en haltak bele a kanyarójárványba a Kongóban
Franciaország és az USA 2 héten belül rendezik a digitális adó konfliktusát
100.000 szíriai menekült már elhagyta Isztanbult
A font újra esik a brit választások után a brexit körüli bizonytalanságok miatt
Felfüggesztették a francia nyugdíjügyi főbiztost