GBP394.58EUR328.82USD294.11CHF299.35AUD203.41DKK44.00JPY2.68CAD223.40NOK32.61SEK31.45CZK12.89PLN76.91HRK44.20RON68.79TRY50.93

Kezdőlap»»A Bolíviai elnök új választásokat rendezne a hatalmas tüntetések után

A Bolíviai elnök új választásokat rendezne a hatalmas tüntetések után

2019-11-11 07:16napiuzlet.png napiuzlet.com
 
Evo Morales bolíviai elnök új választást szeretne. Azután tette a kijelentést, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) megkérdőjelezte az októberi választások kimenetelét, jelentette a BBC News.
 
Az új választások mellett Morales a választási bizottság egyes tagjait is lecserélné. Továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy ő semmi rosszat nem tett. Lemondásról továbbra sincs só.
Az új választások megrendezésére tett felszólítás és a választási bizottság egyes tagjainak leváltására tett kérelem arra utal, hogy Morales egyre inkább beadja derekát a választási eredmények erős kritikáinak.
Morales azt állította, hogy ő megnyerte az október 20-i választást. Ezzel negyedik hivatalát kezdené meg. Az elnök 2006 óta hatalmon van és ezzel egész Latin-Amerika leghosszabb ideje hatalmon lévő elnöke.
A választások első körében Morales 10,56 százalékot szerzett ellenfeleihez képest. Egy ilyen hatalmas különbség elég hozzá, hogy már az első körben megnyerje a választásokat. 
Az oppozíció nem fogadja el a választási eredményeket
Morales legfontosabb ellenfele Carlos Messa, nem fogadta el a választási eredményeket és úgy gondoltja új választásokra van szükség. Az előző hetekben az emberek is az utcán gyűltek össze emiatt.
Az előző napokban rendőrök is csatlakoztak a tüntetőkhöz három nagyobb bolíviai városban, Sucreben, Santa Claraban és Cochambában. Arról is kéazültek képek, hogy La Paz-ban, a fővárosban is csatlakoztak rendőrök a tüntető tömegekhez.
Szombaton azt írta Twitterén Morales, hogy egy puccs van kilátásban, melyet „erőszakos csoportok keltenek”.
Az OAS „színtiszta manipulációt lát”
Szombaton még több kritika érkezett a választások eredményeire, mint az előző hónapokban. Az OAS, melybe 35 ország tartozik Észak- és Dél-Amerikából, közzétett egy riportot.
Ebben az áll, hogy a választási rendszer „nyilvánvaló manipulációjáról van szó” Bolíviában. Az OAS nem tudta megerősíteni a választási eredményeket.
Korábban az Európai Unió, az Egyesült Államok és más különböző országok is felszólították Bolíviát arra, hogy tartson még egy választási kört, azért, hogy visszanyerje az ország bizalmát.
Kapcsolódó cikkek:
Az OPEC tovább korlátozná az olajtermelést
Emelkedett a gazdasági hangulat az eurozónában
Johnson azt ígéri karácsony előtt keresztülviszi brexit tervét az Alsóházban
Az EU többet költ a klímaváltozásre és védelemre 2020-ban
A Bolíviai elnök új választásokat rendezne a hatalmas tüntetések után
Az ipari aktivitás továbbra is lehúzza az eurozóna gazdaságát
Corbynt nem érdeklik a számok
A kínai eladások fellendítik a Jaguar és Land Rover eladásait