GBP381.06EUR332.17USD301.23CHF301.62AUD203.84DKK44.47JPY2.78CAD227.64NOK32.97SEK30.66CZK12.86PLN77.33HRK44.65RON69.88TRY50.92

Kezdőlap»»Kína kivételt tesz néhány amerikai import termék megvámoltatásában

Kína kivételt tesz néhány amerikai import termék megvámoltatásában

2019-09-12 07:03napiuzlet.png napiuzlet.com
Kína közzétett egy 16 amerikai import termékből álló listát, melyek kivételt képeznek majd a USA termékeire kivetett új vámok alól a Kína és Amerika között folyó kereskedelmi háború során.
Rékellenes gyógyszerek és állateledelek is a listán.
Azonban 5,000 termékkel az extra vámokat jelentő lista sokkal hosszabb.
Néhány elemző barátságos gesztusnak tekinti a lépést Kína oldaláról az Amerikával való tárgyalásokat megelőzően.
„A kivételeket tekinthetjük barátságos gesztusnak is az Amerikával való októberi tárgyalások előtt, de valószínűbb, hogy a gazdaság erősítése érdekében tették” – mondta Iris Pang, az ING China közgazdásza egy jegyzetében.
„Még mindig sok a bizonytalanság a közeledő kereskedelmi tárgyalások előtt” – mondta. Majd hozzátette, hogy „a kivételek listája a 16 termékével pedig nem változtat Kína álláspontján”.
Az USA-ból Kínába érkező legfontosabb export termékek – beleértve a sertést, szójababot és az amerikai gyártású autókat – továbbra is a súlyosabban adóztatott termékek listáján marad.
Kína több körben emelt vámot az amerikai importokra a két ország között zajló vita folyamán.
Júliusban az USA mentett fel 111 kínai gyártású import terméket a kiszabott vámok alól. A listán olyan termékek voltak, mint az orvosi felszerelések.
Korábban szeptember végére tűzték ki a kereskedelmi megbeszélést a két ország közötti megbeszélést, Washingtonba. Azonban az amerikai pénzügyminiszter Steven Mnuchin és Robert Lightizer kereskedelmi miniszter ehelyett inkább októberben találkozik Kína alelnökével, Liu Hevel.
Az elmúlt pár évben, a világ két legnagyobb gazdasága több milliárd dollár értékű vámot szabott ki egymás termékeire.
Donald Trump régóta szellemi tulajdon lopásával és igazságtalan kereskedelmi politikával vádolja Kínát. Eközben Kína szerint az amerikai elnök próbálja meggátolni az ország növekedését.
Trump kereskedelmi politikája arra ösztönzi az amerikai vásárlólat, hogy amerikai termékeket vásároljanak azáltal, hogy drágítja az import termékeket.
Eddig az USA több, mint 360 milliárd dollár értékű kínai termékre szabott ki vámokat. Kína ezt 110 milliárd dollár értékű termék megvámolásával torolta meg.
Washington három körben szabott ki vámokat Kínára a tavalyi évben, és ehhez még egy kört adott szeptemberben. A legutóbbi kör olyan kínai import termékeket illetett mint a hangszerek és a hús – 15%-os vámmal.
Peking 5% és 25% közötti vámok kiszabásával vágott vissza.
Kapcsolódó cikkek:
A WTO csökkentette becslését a világgazdaság növekedésére
Az USA fontolgatja a kínai cégek tőzsdéről való törlését
Az USA és Japán kezdetleges kereskedelmi megállapodást kötöttek
Johnson katasztrófában találja magát. Le is kell mondania?
A Boeing $144,000-t fizetne balesetei áldozatainak
Világgazdaság: az OECD szerint az évtized leglassabb növekedése várható
Az olajárak esnek, amint kiderül hogy a szaúdi olajtermelés hamar visszaáll
Amerikának hatalmas sürgősségi olajkészlete van
Kína kivételt tesz néhány amerikai import termék megvámoltatásában
A WeWork tőzsdei debütálása kétséges