GBP375.39EUR333.36USD302.64CHF304.47AUD206.95DKK44.64JPY2.79CAD228.42NOK33.75SEK31.17CZK12.87PLN76.78HRK45.09RON70.37TRY52.82

Kezdőlap»»A WeWork tőzsdei debütálása kétséges

A WeWork tőzsdei debütálása kétséges

2019-09-11 07:03napiuzlet.png napiuzlet.com
A WeWork tőzsdei debütálása – az év egyik legjobban várt pénzügyi eseménye – most kétségessé vált.
A SoftBank, a japán befektetési cég, mely 30%-ban a WeWork tulajdonosa is, ismételten arra kérte a WeWork ingatlanos céget, hogy ejtse tőzsdei bevezetési tervét.
A nyomás akkor érkezett, mikor egyre több jel utalt arra hogy a külsős befektetők nem értékelik olyan nagyra a felkapott céget, mint a SoftBank tavaly, amikor befektetett.
A SoftBanknak 47 milliárd dollárja fekszik a cégben.
Azonban a részvénykibocsátás 20 milliárd dollár alatti értékre teheti a céget, ha a befektetők megkérdőjelezik a cég vállalat struktúráját, kormányzását és nyereségességét.
Egy alacsonyabb értékelés nagy csapás lenne a SoftBank számára, mely arra kényszerítené a céget, hogy írja le befektetését. A Financial Times azt mondta, hogy a SoftBank szerint egy alacsonyabb ár más tőkeállítási projektjére is negatív hatással lenne.
Azonban kedden a CNBC jelentése szerint a WeWork szándékozik továbbvinni tervét, mely szerint kiteszi magát a lehetséges befektetőknek.
Masayoshi Son, a SoftBank vezetője istenítette a WeWorköt, mondván, hogy nyereségessége ugrani fog a kezdeti veszteséges időszak után.
Azonban a kritikusok szerint a WeWork modellje sebezhetővé teszi a céget a gazdasági visszaesés alatt.
A cég hosszútávra ad ki irodahelységeket – mind cégeknek és magánembereknek is rugalmasabb feltételekkel. Így sérülhet, ha a bérlők lízingfizetései problémássá válnak.
A WeWork alapító vezérigazgatójához – Adam Neumannhoz – fűződő komplikált pénzügyi viszonya miatt is kérdésekkel szembesült, mivel Neumann megtartaná a cég szavazati jogát.
A múlt héten Neumann 5.9 milliárd dollárnyi részvényt fordított vissza a cégbe, melyet ellentmondásosan a „We” védjegyéért cserébe kapott.
A globális növekedés lassulása felőli aggodalmak szintén hozzájárulhatnak a cég rögös útjához a nyilvános piacokon. Ezt korábban láthattuk az Uber esetében is.
Mióta megalapították a WeWorköt 2010-ben New Yorkban, a cég több mint 500 helyiséggel terjeszkedett 111 városban és 29 országban.
A növekedés költséges volt, a WeWork nagyjából összesen 1.6 milliárd dollár nyereséget termelt tavaly, annak ellenére, hogy a bevétel megduplázódott.
Kapcsolódó cikkek:
Amerikának hatalmas sürgősségi olajkészlete van
Kína kivételt tesz néhány amerikai import termék megvámoltatásában
A WeWork tőzsdei debütálása kétséges
Hongkong gazdasága 40%-ot esik augusztusban a tüntetések miatt
A Vans, Timberland és a The North Face nem vesznek brazil bőrt az Amazonas-tüzek elleni tüntetésként
A fogyasztók továbbra is bíznak az amerikai gazdaságban
A Fed nem árulja el lesz-e kamatalap csökkentés szeptemberben
Az amerikai gyártási szektor először zsugorodott az elmúlt 10 évben
Britannia és Dél-Korea folytonossági kereskedelmi szerződést írt alá
A Kínai exportok emelkedtek az USA-val folytatott kereskedelmi háború ellenére