GBP362.23EUR325.67USD289.46CHF294.23AUD204.33DKK43.62JPY2.68CAD221.98NOK33.83SEK30.96CZK12.75PLN76.48HRK44.08RON68.84TRY51.27

Kezdőlap»»Amerikai milliárdosok a vagyoni adó bevezetéséért lobbiznak

Amerikai milliárdosok a vagyoni adó bevezetéséért lobbiznak

2019-06-26 06:48napiuzlet.png napiuzlet.com
Amerika leggazdagabb emberei arra bíztatják az elnökjelölteket, hogy támogassák a magasabb adók kiszabását a leggazdagabbak számára, hogy enyhítsék a klímaváltozást és az egyenlőtlenséget.
„Amerikának morális, etikai és gazdasági kötelessége, hogy erősebben adóztassák a vagyonosokat” – írták egy levélben.
Az aláírók köze tartozik Soros György, Chris Hughes a Facebook társalapítója és Molly Munger, a milliárdo Charlie Munger lánya.
A csoport azt mondta, hogy pártatlanok és ezzel nem támogatják egyik jelöltet sem. A nyílt levél így szólt: „A vagyoni adó segíthet a klímaváltozás megcélzásában, fejlesztheti a gazdaságot és az egészségügyi eredményeket, segíthet az egyenlő lehetőségek kialakításában és erősítheti demokratikus szabadságunkat. A vagyoni adó kiszabása a köztársaságunk érdeke.”
A 18 alá író között volt a Disney egyik örököse és a Hyatt hotelláncé is. A csoporton belül sokakhoz kötöttek már korábban progresszív kezdeményezeséket a klímaváltozással és a vagyoni különbség kapcsán.
A levél kiemelte, hogy Warren Buffett azt mondta, a titkára nagyobb mértékű adót fizet, mint ő.
"America has a moral, ethical and economic responsibility to tax our wealth more," they said in a letter.
Bizalmatlanság
Ugyan a csoport nem nevezett meg konkrét jelöltet, dícsérte Elizabeth Warren szenátor és demokratikus jelölt javaslatát, mely emelné az adó mértékét azoknak, akiknek vagyona meghaladja az 50 millió dollárt. A lépés Amerika 75,000 leggazdagabb emberét érintené. Warren úgy becsülte, hogy ez 10 év alatt 2.75 trillió dollárt hozna Amerikának.
A levél utalt rá, hogy a demokratikus jelölteket támogatják a magasabb vagyoni adókért, beleértve Pete Buttigieget és Beto O’Rourke-ot.
A Gazdasági Együttműködési Szervezet adatai szerint a negyven vezető ország közül az USA a hatodik a vagyoni koncentráció tekintetében.
Az vagyonosok megadóztatása „lassítaná a vagyon koncentrálódását, mely aláássa a gazdasági stabilitást és a köztársaság egységességét” – mondta a szervezet.
Hozzátette: „Manapság a legfontosabb politikák ritkán lépnek érvénybe a vagyonos réteg előzetes támogatása vagy a bizonyos ügyben való érdekei nélkül. A megosztottság és elégedetlenség, melyet a vagyoni egyenlőtlenség gyorsított fel, a demokratikus intézmények iránti egyre nagyobb bizonytalansághoz vezet.”
Donald Trump amerikai elnök egyszer 1999-ben vetette fel az egyszeri vagyoni adó ötletét, hogy csökkentsék a nemzet eladósodását, de ezt jelenleg nem be választási politikájába.
Kapcsolódó cikkek:
A skót szélenergia termelés rekordot döntött
Amerikai milliárdosok a vagyoni adó bevezetéséért lobbiznak
A globális olajkereslet 2035-ben éri el a csúcsát
A részvények és az olajárak is emelkednek
A cégek szerint az abortusz szigorítása rontja az üzletet
A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz
Az aggodalmak nőnek az USA gazdasági válságát illetően
Nagy-Britannia két hete szénmentesen termel energiát
Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia
Angol font