GBP361.84EUR322.29USD287.40CHF287.60AUD197.53DKK43.16JPY2.64CAD214.27NOK32.96SEK30.29CZK12.61PLN75.65HRK43.52RON68.22TRY48.90

Kezdőlap»»Az aggodalmak nőnek az USA gazdasági válságát illetően

Az aggodalmak nőnek az USA gazdasági válságát illetően

2019-06-04 07:06napiuzlet.png napiuzlet.com
Amerika üzleti vezetői egyre jobban aggódnak afelől, hogy az USA gazdasági válságba kerülhet 2020 végére. A félelem legfőbb oka: protekcionista kereskedelmi politika
Ez a legfőbb megállapítása a Nemzeti Gazdasági és Üzleti Szervezet hétfőn küzzétett riportjának. A felmérést 53 közgadász válaszaira alapozták, és a legfontosabb mércéje annak, hogy hová tart az amerika gazdaság.
„A válaszadók szerint az egyre növekvő protekcionizmus a jelenti a legnagyobb veszélyt az amerikai gazdasági növekedésre nézve” – mondta Gregory Daco, az Oxford Economics fő amerikai elemzője egy nyilatkozatában. A riport ezt a gazdasági válságtól való félelem növekedésének nevezte.
A riportot azután tették közzé, hogy az USA egyre inkább belefolyik a Kínával fenntartott kereskedelmi háborúba, és más főbb kereskedelmi partnereivel, Mexikóval és Indiával is vitába kezdett.
A gazdasági válság kockázata továbbra is alacsony, de gyorsan növekszik majd a következő évben. A felmérés válaszadói azt mondták, hogy a válság kockázata 2019-ben merült fel, és jelenleg 15% körüli, azonban 2020-ra a 60%-ot is elérheti. A válaszadók harmada mondta, hogy a váslság már a jövő évben kezdetét veszi majd.
A felmérés szerint a GDP átlag-növekedése 1.9% lesz majd 2020 végére. Ez nagy csökkenést jelentene a 2019-es év első harmadának legutóbbi 3.1%-os becsléshez képest.
Az USA gazdasági növekedése valószínűleg a 2009 óta tartó elképesztő fellendülésének utolsóit rúgja. A Federal Reserve drámaian koordinált válaszai, a Kongresszus és a Barack Obama adminisztráció segítettek felhúzni az országot a globális gazdasági válság után.
Donald Trump amerikai elnök, aki 2017 óta Obamát követve uralja az amerikai gazdaságot agresszvan próbálta újraszervezni az USA pozícióját a globális gazdaságban. Jelentős vitákat vívott Kínával és Európával, valamint vámokkal fenyegette Mexikót az onnan érkező illegális migrációért, Indiát pedig a piacaihoz való hozzáférés miatt.
Más fontos eredmények a Nemzeti Gazdasági és Üzleti Szervezettől:
-- a válaszadók 56%-a idézte a protekcionsta kereskedelmi politikát az USA gazdaságági válságának legangyobb veszélyeként. Ezenfelül 88%-uk nevezte meg az amerikai kereskedelmi politikát és az USA megtorlásait a GDP növekedés csökkentésének okaként.
-- 14%-uk hiszi, hogy a tőzsdepiacok „jelentősen” csökkeni fognak és a 10%-uk gondolja úgy, hogy a globális gazdaság növekedése is lassul majd.
-- az üzleti költekezés is csökkenhet majd a tavalyi erős 6.9%-os növekedéshez képest
Kapcsolódó cikkek:
A részvények és az olajárak is emelkednek
A cégek szerint az abortusz szigorítása rontja az üzletet
A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz
Az aggodalmak nőnek az USA gazdasági válságát illetően
Nagy-Britannia két hete szénmentesen termel energiát
Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia
Angol font
Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak
Ren Zhengfei: az USA alul értékeli a Huaweit
Trump népirtásos viccei nem fogják elsöpörni Iránt – Zarif