GBP361.84EUR322.29USD287.40CHF287.60AUD197.53DKK43.16JPY2.64CAD214.27NOK32.96SEK30.29CZK12.61PLN75.65HRK43.52RON68.22TRY48.90

Kezdőlap»»Angol font

Angol font

2019-05-28 07:05napiuzlet.png napiuzlet.com
A Brit miniszterelnök Theresa May lemondása nem valószínűleg nem vet véget a font esésének, mely egyenletesen esett ebben a hónapban, amint a megállapodás nélküli brexit lehetősége egyre valószínűbb.
A font emelkedett, elérve az 1.27 dolláros értéket pénteken, miután May bejelentette, hogy visszalép júniusban, mivel nem tudta biztosítani országának kármentes kilépését az Európai Unióból.
A sterling azonban 2.9%-ot esett ebben a hónapban a dollárral szemben, és a legrosszabbul teljesítő tíz valuta között végezte. Az euró ellen is sokat veszített és kicsit az esélye annak, hogy javul a közeljövőben. 
Ez azért van így, mert bárki, aki Mayt követi majd hivatalában, ugyan azzal a brexit rémálommal szembesül majd. Az Európai Unió nem mondta, hogy befejezte Nagy-Britannia kilépési feltételeinek tárgyalását. A jelenlegi megállapodás, melyet May tárgyalt meg az unióval hatalmas oppoyícióval néz szemben a brit parlamentben.
„Más szavaival élve, semmi sem, vagyis nagyon kevés változott” – mondta Edwin Morgan az Institute of Directors, egy üzleti lobbista csoport vezetője. „Az új vezetőnek ugyanazokkal a politikai kihívásokkal kell majd szembenéznie és ugyanazzal a gazdasági realitással is.”
Az elemzők azt mondják, hogy Mayt valószínűleg egy keményvonalas brexitet támogató politikus követi, mely növeli a megállapodás nélküli kilépés esélyeit az EU-ból, a legnagyobb piacáról.
Paul Dales, a Capital Economics brit gazdasági elemzője azt mondta, hogy a vezetőségért való verseny csökkenti majd az brexit megállapodásra fordított időt, melyet az Egyesült Királyságnak október 31-ig kell megkötnie az EU-val.
Ez azt jelenti, hogy a határidő újabb eltolásának vagy a megállapodás nélküli kilépésnek az esélyei növekednek.
Az utóbbi nagyon káros lenne a brit gazdaságnak a kormány saját elemzése szerint. Néhány közgazdász attól fél, hogy újabb gazdasági válságot eredményezhet.
„A gazdaság lassulását tapasztalnánk és az év végére gazdasági válságba is kerülnénk” – mondta Azad Zangana, a Schroeders szenior európai gazdasági elemzője.
Az üzleti csoportok arra sürgetik a brit politikusokat, hogy használják May lemondását tetteik összehangolására és egy olyan brexit megállapodás kidolgozására, mely mindenkinek működik.
„A nehezen megszerzett hírnevünk egy olyan helyként, mely nagyszerű az üzletelés szempontjából sérül majd” – mondta Adam Marshall, a Brit Kereskedelmi Kamara igazgatója. „Az új miniszterelnöknek azon kell majd dolgoznia, hogy az EU-ból való kilépés ne legyen rendezetlen” – tette hozzá.
Az egyre tovább nyúló bizonytalanság a brexitet illetően a szakadék szélén tartja a piacokat.
„Ugyan a font változó reakciót mutatott May visszalépésének hírére, a befektetőknek meg kell húzniuk biztonsági öveiket, amint a dráma újabb felvonása következik” – mondta Lukman Otunuga, az FXTM valutakereskedő cég elemzője egy jegyzetben.
A font 1.50 dolláros áron tetőzött a népszavazás éjszakáján 2016 júniusában, mikor a brit szavazók 52%-a támogatta a brexitet.
Kapcsolódó cikkek:
A részvények és az olajárak is emelkednek
A cégek szerint az abortusz szigorítása rontja az üzletet
A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz
Az aggodalmak nőnek az USA gazdasági válságát illetően
Nagy-Britannia két hete szénmentesen termel energiát
Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia
Angol font
Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak
Ren Zhengfei: az USA alul értékeli a Huaweit
Trump népirtásos viccei nem fogják elsöpörni Iránt – Zarif