GBP361.84EUR322.29USD287.40CHF287.60AUD197.53DKK43.16JPY2.64CAD214.27NOK32.96SEK30.29CZK12.61PLN75.65HRK43.52RON68.22TRY48.90

Kezdőlap»»Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak

Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak

2019-05-24 06:56napiuzlet.png napiuzlet.com
Narendra Modi Indiai miniszterelnök elsöprő győzelmének valószínűsége rekord magasságokba repítette az indiai tőzsdepiacokat amint az eredmények kezdtek beérkezni.
India fő tőzsde indexe a Sensex 900 pontot ugrott, ezzel először meghaladva a 40,000-et csütörtök reggel, amint az első eredmények beérkeztek és Modi pártjának, valamint szövetségeseinek erős vezetését mutatták.
Azonban mindkét piac visszaesett egy kicsit zárásra. India valutája a rúpia is emelkedett, majd később visszaesett a nap folyamán.
Az elemzők arra számítanak, hogy a piacok dübörgése rövid ideig tart majd, amint a globális gazdasága realitása, a kereskedelmi háború és a helyi problémák újra fogalalkoztatják a befektetőket.
„Mindenkinek észben kell tartania a bizonytalan globális visszaesést és a hazai gazdaság lassú növekedését is” – mondta Priyanka Kishore, az Oxford Economics indiai elemzője.
Kevert eredmények
Modi 2014-ben került haralomra, megígérve, hogy rendbehozza India gazdaságát a hazai és külföldi befektetések fellendítése által.
Modi sikeres volt India képének fellendítésében, mint vonzó és megbízható befektetési hely az gyártók és árusítók számára, azonban a növekedést illető és befektetési ígéreteit nem tudta betartani.
„A 2014-es magas elvárások kicsit csökkentek mostanra, azonban úgy gondolom, hogy egy összeségéven reform szerű és üzletileg barátságos kormányt láthatunk majd” – mondta Shilan Shah a Capital Economics indiai közgazdásza.
Ugyan eddig csak néhány mandátumot neveztek meg hivatalosnak, Modi pártja, a Bharatiya Janata (BJP), mely a Nemzeti Demokratikus Szövetséget (NDA) vezette, és melynek 272 mandátumra van szüksége ahhoz, hogy megszerezze a következő parlamenti kormányt, hivatalosan 22 választókerületben nyert és 327 másikban vezetett este 6 órakor. A legnagyobb oppozíciót a Kongresszusi Párt jelenti, mely eddig látszólag 50 mandátum megnyerésénél tartott.
Rahul Gandhu, a Konresszusi Párt vezetője elfogadta a vereséget egy beszédében csütörtök este.
Meglepetés szerű elsöprő győzelem
2014-ben a BJP 282 mandátumot szerzett mag – mely az elmúlt 30 év legnagyobb győzelem volt egy különálló párt számára.
A részvényke már a héten korábban elkezdtek emelkedni, miután az exit pollok Modi győzelmét jelezték, de ezután még mindig azt gondolták, hogy koalíciót kell majd formálnia.
„Senki nem számított BJP többségre” – mondta Shah.
Modi most még nagyobb többséget érhet el, mint előző hivatala alatt. A BJP 300 mandátumot szerezhet.
„Együtt növekedünk. Együtt gyarapodunk.” – írta Modi Twitter oldalán, kiemelve pártjának fejlesztési tervét egy ezt követő Twitter posztban.
A figyelmet ezután a Modi kormány politikájának prioritásai kapták.
Az indiai gazdaság ugyan továbbra is biztosan növekedik, olyan problémákkal küzd, mint a folytatódó munkahely hiány és a gazdák egyre fokozódó aggodalma. A befektetők figyelemmel kísérik majd, hogy az ígéreteket, melyeket Modi nem tudott betartani első hivatala alatt továbbra is próbálják-e beteljesíteni a második alatt.
„Mikor a por leüllepszik, a fókuszt valószínűleg Modi gazdasági agendája kapja majd – az, hogy sikerül-e megvalósítani a ígért vidéki és munkaügyi reformokat a második hivatal alatt” – mondta Kishore.
Kapcsolódó cikkek:
A részvények és az olajárak is emelkednek
A cégek szerint az abortusz szigorítása rontja az üzletet
A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz
Az aggodalmak nőnek az USA gazdasági válságát illetően
Nagy-Britannia két hete szénmentesen termel energiát
Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia
Angol font
Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak
Ren Zhengfei: az USA alul értékeli a Huaweit
Trump népirtásos viccei nem fogják elsöpörni Iránt – Zarif