GBP370.02EUR326.19USD291.61CHF290.77AUD201.15DKK43.67JPY2.66CAD216.79NOK33.42SEK30.42CZK12.62PLN75.87HRK43.93RON68.52TRY47.96

Kezdőlap»»Trump fenyegetése második napja zavarja a tőzsdéket

Trump fenyegetése második napja zavarja a tőzsdéket

2019-05-08 06:36napiuzlet.png napiuzlet.com
A Trump adminisztráció hullámvasútra ülteti a részvényeket. A befektetők nem örülnek.
Azok a tőzsdék tapasztalták a legnagyobb esést hétfőn, melyek zárva voltak. A japán Nikkei 1.5%-ot esett, amint a befektetők reagáltak Trump vasárnapi fenyegetésére, mely szerint 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetne ki vámot.
Szöul és London indexei, melyek szintén zárva voltak hétfőn 0.9% és 1.6%-ot estek.
Az amerikai tőzsdepiac a második egymást követő napon esett kedden. A Dow 1.3%-kal esett, nagyjából 350 ponttal a korai kereskedelem során. Az S&P 500 1.4%-ot zuhant a Nasdaq pedig 1.5%-ot.
Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi képviselő és Steven Mnuchin pénzügyminiszter azt mondták a riportereknek hétfőn, hogy Kína visszament korábbi ígéretén, mellyel aláásta a kereskedelmi megállapodás részleteit.
Lighthizer, az USA fő tárgyaló személye azt mondta, hogy ezt 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámjának 10%-ról 25%-ra való növelésével büntetik.
A befektetőket megzavarták a vegyes hírek. A fenyegetések ellenére Kína azt mondta, hogy továbbra is küldi fő tárgyalóit Washingtonba a hét végén.
A Peking Washington közötti vita időbeni megoldása kulcsfontosságú tényezője volt a tőzsdék 2019-es ingadozásának. A befektetők jelenleg próbálják kitalálni, hogy ez reális-e. 
Az amerikai tőzsdepiacok kezdetben félve reagáltak hétfő reggel Trump fenyegetésére. A Dow 471 pontot esett a korai kereskedelem során.
Azonban a befektetők idővel meggondolták magukat, és nem nyelték le Trump fenyegetését. Arra fogadnak, hogy az USA és Kína végül kereskedelmi megállapodásra jutnak. A Dow csak 66 pontot esett kedden a zárásig.
Miután Lighthizer és Mnuchin beszéltek hétfőn, az amerikai tőzsde indexek megint fellendültek.
A befektetők aggódnak egy mindent elsöprő kereskedelmi háború lehetősége miatt. Ha Kína megtorolja az USA lépését még magasabb vámokkal, akkor a Kínában működő amerikai cégeket is büntetnék. A cégek ekkor arra kényszerülnének, hogy a magasabb import díjakat az ügyfelekkel fizettessék meg, mely árthat a keresletüknek.
Ugyan az adminisztráció hivatalnokai azt mondták, hogy a vámok emelése azt jelzi a tárgyalások megrekedtek, Mnuchin nem válaszolt arra a kérdésre, hogy szerinte a két ország megállapodást köt-e a hét végén.
Kapcsolódó cikkek:
Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak
Ren Zhengfei: az USA alul értékeli a Huaweit
Trump népirtásos viccei nem fogják elsöpörni Iránt – Zarif
Kínai cargo szállítmány érkezik Caracasba
Kína visszavág az USA-nak a vámokkal
A nagy bőségben kevesebbet költ a világ élelmiszerre
Növekedést hozott az április a globális élelmiszerárakban
Trump fenyegetése második napja zavarja a tőzsdéket
A HSBC első negyedes profitjai növekednek
Kéthetes tilalma 15 millió felhasználójába került a TikToknak