GBP370.02EUR326.19USD291.61CHF290.77AUD201.15DKK43.67JPY2.66CAD216.79NOK33.42SEK30.42CZK12.62PLN75.87HRK43.93RON68.52TRY47.96

Kezdőlap»»Kína: az első negyed növekedése meghaladja a várt 6.4%-ot

Kína: az első negyed növekedése meghaladja a várt 6.4%-ot

2019-04-18 06:34napiuzlet.png napiuzlet.com
Kína gazdasága egy kevéssel gyorsabban nőtt a vártnál a márciusig tartó három hónapban a hivatalos szerdán közzétett adatok szerint.
A gazdaság 6.4%-kal nőtt a tavaly év első negyedéves eredményéhez képest, mellyel meghaladta a Reuters 6.3%-os becslését.
Peking lépéseket tett lassuló gazdaságának fellendítése érdekében, ebbe beleértve az adók csökkentését is, miközben próbálta nem felhalmozni az adósságokat.
A világ második legnagyobb gazdasága csökkenő kereslettel is küszködik nemzetközi termékei az Amerikával folytatott kereskedelmi háború miatt.
Kína növekedési mértékét gondos figyelemmel kísérik annak reményében, hogy annak gyorsulása esetleg a globális gazdaságot is beindíthatja.
A legutóbbi adatok megegyeztek 6.4%-os aránnyal melyet 2018 utolsó három hónapjára posztoltak.
Az eredmények fellendülése részben a gyári termelésnek is köszönhető, mely márciusban az ipari termelés által 8.5%-kal emelkedett márciusban.
Más szerdán közzétett adatok is fejlődést mutattak. A kiskereskedelmi értékesítés 8.7-kal nőtt márciusban a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, a befektetési beruházások 6.3-kal nőttek a tavalyi eredményhez képest.
Ugyan a Kínát vizsgáló közgazdászok figyelmeztetnek, hogy Peking hivatalos GDP adatai nem mindig teljesen megbízhatóak, hasznosak az ország növekedésének vizsgálásában.
„Nincs kétség afelől, hogy Kína erősebben zárta az első negyedet” – mondta a Capital Economics kínai közgazdásza Julian Evans-Pritchard.
Peking úgy becsülte, hogy a növekedés lassulni fog idén, várhatóan 6% és 6.5% közötti értékre, mely alacsonyabb a 2018-as 6.5%-os célnál.
A kínai kormány arra törekedett az elmúlt években, hogy az exportokra épített gazdaságát inkább a hazai fogyasztásra alapozza.
A kínai politikai döntéshozók egyre erősebb lépéseket tettek az elmúlt hónapokban, hogy segítség a kínai gazdaságot – beleértve az adók csökkentését, az építkezési projektek felgyorsítását és a tartalékok csökkentését, melyet a központi bankok kötelesek tartani.
Evans azt mondta, hogy „még mindig van némi ok aggodalomra” rövid távon.
„Azonban a hitelállomány növekedésével és a hangulat javulásával Kína gazdasága lassan kimászik a gödörből, ha eddig még nem tette volna meg”.
Kapcsolódó cikkek:
Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak
Ren Zhengfei: az USA alul értékeli a Huaweit
Trump népirtásos viccei nem fogják elsöpörni Iránt – Zarif
Kínai cargo szállítmány érkezik Caracasba
Kína visszavág az USA-nak a vámokkal
A nagy bőségben kevesebbet költ a világ élelmiszerre
Növekedést hozott az április a globális élelmiszerárakban
Trump fenyegetése második napja zavarja a tőzsdéket
A HSBC első negyedes profitjai növekednek
Kéthetes tilalma 15 millió felhasználójába került a TikToknak