GBP370.34EUR321.20USD286.33CHF281.32AUD201.81DKK43.02JPY2.56CAD212.92NOK33.43SEK30.61CZK12.48PLN74.89HRK43.27RON67.56TRY48.83

Kezdőlap»»India próbálja fellendíteni gazdaságát a választások előtt

India próbálja fellendíteni gazdaságát a választások előtt

2019-04-05 06:24napiuzlet.png napiuzlet.com
India központi bankja most csökkentette a kamatalapokat másodjára az elmúlt két hónapban, ezáltal egy újabb lökést adva a gazdaságnak az országos választások előtt.
A Reserve Bank of India (RBI) 6.25%-ról 6%-ra csökkentette a fő kamatalapokat csütörtökön, az otthoni és a külföldi gazdaság lassulására hivatkozva.
India GDP-je 6.6%-ra csökkent a decemberben végződő negyedben, mely nagy esést jelent a 7.1% és 8.2%-os növekedésekhez képest az előző negyedekből.
A csökkentés jó eséllyel növeli Narendra Modi miniszterelnök esélyeit egy második hivatal megnyeréséhez, a jövőhéten kezdődő választásokban.
„Az országos választások estéjén a Reserve Bank of India még egy ajándékot adott a kormánynak” – mondta Shilan Shah, a Capital Economics indiai közgazdásza egy jegyzetben csütörtökön.
India kereskedelmi inflációja kevéssel emelkedett, 2.6%-ra februárban egy négy hónapos esés után – mondta az RBI, azonban még mindig a központi bank 4%-os célja alatt van. A bank az inflációra tett becslését is csökkentette a következő hat hónapra.
Azonban a fő infláció, melybe az élelmiszer és az üzemanyag nem tartozik bele, 5.4%-on marad. Shah azt mondta, hogy mérce „jobban tükrözi a mögöttes árcsökkentésre való nyomást”, azonban hosszútávon visszájára sülhet el.
A kamatalapok gyors csökkentése a Shaktikanta Das a korábbi pénzügyminiszter és az RBI új kormányzójának decemberi hivatalban lépését követték. Das Ujrit Pateltől vette át a hivatalt, aki kilépett Modival való vitája után, mely a központi bank önállóságáról esett.
„Az RBI egyre széleskörűbb elismerése az infláció harcosként az új kormányzó alatt és a politikák további enyhítése egyre növelik a kockázatot, hogy az infláció erősen visszaszökik és végül a kamatalapok lesznek magasabbak a jövőben” – mondta Shah.
Kapcsolódó cikkek:
Az amerikai tőzsdék rekordmagasakat ütnek
Kína: az első negyed növekedése meghaladja a várt 6.4%-ot
A VW korábbi vezérigazgatóját is megvádolták a kibocsátási botrány kapcsán
A Brit Legfelsőbb Bíróság úgy dönt Zambia perelheti a Vedanta-t
Carlos Ghosn: A Nissan eltávolítja korábbi igazgatóját
India próbálja fellendíteni gazdaságát a választások előtt
Az USA kigyulladások miatt indít nyomozást a Kia és Hyundai autógyártók ellen
A kínai ipari tevékenység fellendül márciusban
A Huawei eladásai elérték az 100 milliárd dollárt az amerikai nyomás ellenére
Az Európai Bizottság megbüntette a Nike-ot