GBP370.34EUR321.20USD286.33CHF281.32AUD201.81DKK43.02JPY2.56CAD212.92NOK33.43SEK30.61CZK12.48PLN74.89HRK43.27RON67.56TRY48.83

Kezdőlap»»Amerikai csapatok azt mondják, hogy az Iszlám állam elvesztette utolsó területét is

Amerikai csapatok azt mondják, hogy az Iszlám állam elvesztette utolsó területét is

2019-03-25 06:52napiuzlet.png napiuzlet.com
A Kurdok által vezetett Szíriai Demokratikus Erők (SDF) azt mondja, hogy az Iszlám állam (IS) öt éves kalifátusát felszámolták, miután az vereséget szenvedett a katonai erőktől Szíriában.
Az SDF harcosai Baghuzban, a dzsihadista csoport utolsó állomáson verte mef a csapatot.
Azonban amint az ünneplés elkezdődött, figyelmeztetések érkeztek, hogy az IS egy fontos globális biztonsági fenyegetés marad.
A dzsihadisták fenntartják jelenlétüket a régióban és tovább üzemelnek Nigériától a Fülöp-szigetekig.
A csúcson az IS 88,000 négyzet kilométernyi területet foglalt el Szíria és Irak között.
Öt évnyi kemény harc után a helyi erők a globális erők támogatásával visszaszerezték a terület majdnem egészét, csupán párszáz négyzetmétert hagyva a Szíria és Irak közti határ mentén.
Hogyan alakult a csata?
Az SDF szövetségesei március elején kezdték meg utolsó csapásukat az IS Baghuzban, Kelet-Szíriában fennmaradt csapata ellen.
A szövetségesek kénytelenek voltak lelassítani a támadást, miután rájöttek, hogy sok civil is tartózkodott a területen, házakban, sátrakban és alagutakban bujkálva.
Többezer nő, gyerek és külföldiek voltak közöttük, sokan közülük azért menekültek és nélkülöztek, hogy eljussanak az SDF kiszorított embereknek fenntartott állomásaihoz.
Sok IS harcos elhagyta Baghuzt, de azok, akik maradtak erősen ellenálltak, öngyilkosmerénylő bombákat is alkalmazva.
„A Szíriai Demokratikus Erők a kalifátus teljes kiiktatását és az ISIS 100%-os területi vereségét jelentett ki” – mondta Mustafa Bali, az SDF média irodájának vezetője Twitter oldalán szombaton.
Az SDF generálisa Mazloum Kobani megerősítette, hogy az SDF további hadműveleteket folytat majd az IS bujkáló csapatai ellen, melyek szerinte „továbbra is nagy fenyegetést jelentenek az egész világunknak”.
Kobani arra kérte a szíriai kormányt, mely köszönetet mondott, hogy visszaszerezték az egész országot, hogy ismerjen el autonóm régiókat az SDF kontrollja alatt.
Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy „az országunkra néző nagy veszélyt kiiktatták”.
Theresa May brit miniszterelnök is örömmel fogadta a hírt és azt mondta „minden szükséges lépést” megtesz, hogy megvédje a brit embereket az IS fenyegetésétől.

Miért maradtak továbbra is aggodalmak az IS felől?

Az IS az iraki al-Qaeda csoportból fejlődött ki, az Irán ellen, Amerika által vezetett megszállás után.
A csoport csatlakozott a szíriai elnök, Bashar al-Assad elleni lázadáshoz 2011-ben. 2014-re jelentős földterületeket foglalt el mindkét országban, és kalifátusnak kiáltotta ki őket.
Az IS majd 8 millió emberre kényszerítette rá uralmát, több milliárd dollárt generált az olajból, zsarolásból, rablásból, túszejtésből, majd a területet arra használta, hogy külföldi támadásokat indítson onnan.
Baghuz esése nagy pillanat az IS elleni harcban. Az iraki kormány győzelmet kiáltott ki a katonai csapatok ellen 2017-ben.
A csoport azonban még közel sincs teljesen leverve. Az amerikai hivatalnokok úgy hiszik, hogy az IS-nek 15,000-20,000 felfegyverzett harcosa maradt aktív a régióban, közülük sokan olyan rejtett csoportokban, melyek eddig inaktívak voltak, és melyek csatlakoznak majd a korábbi felkelő csoportokhoz, hogy újra épüljenek.
Ugyan az IS veresége Baghuzban nagy jelentőséggel bír, a szervezet szóvivője kiadott egy dacos hangfelvételt, mondván, hogy a kalifátus ezzel nem lett kivégezve.
Egyelőre nem tudni hol van a csoport vezetője, Abu Bakra al-Baghdadi, de azt tudni, hogy elkerülte az elfogást és a kivégzést is, annak ellenére, hogy nem sok hely maradt, ahol elbújhat.
Kapcsolódó cikkek:
Az amerikai tőzsdék rekordmagasakat ütnek
Kína: az első negyed növekedése meghaladja a várt 6.4%-ot
A VW korábbi vezérigazgatóját is megvádolták a kibocsátási botrány kapcsán
A Brit Legfelsőbb Bíróság úgy dönt Zambia perelheti a Vedanta-t
Carlos Ghosn: A Nissan eltávolítja korábbi igazgatóját
India próbálja fellendíteni gazdaságát a választások előtt
Az USA kigyulladások miatt indít nyomozást a Kia és Hyundai autógyártók ellen
A kínai ipari tevékenység fellendül márciusban
A Huawei eladásai elérték az 100 milliárd dollárt az amerikai nyomás ellenére
Az Európai Bizottság megbüntette a Nike-ot