GBP361.17EUR318.05USD281.88CHF280.09AUD200.13DKK42.63JPY2.55CAD212.23NOK32.54SEK30.31CZK12.37PLN73.54HRK42.93RON67.16TRY53.51

Kezdőlap»»India központi bankja csökkenti a kamatalapokat a választások előtt

India központi bankja csökkenti a kamatalapokat a választások előtt

2019-02-08 06:30napiuzlet.png napiuzlet.com
India központi bankjának kormányzója most csökkentette először a kamatalapokat, hat hónappal a miniszterelnök választás előtt, melyben a gazdaság egészsége központi szerepet játszik majd.
A Reserve Bank of India (RBI) csökkentette a központi alapot, így csütörtöktől 6.5% helyett 6.25%-os kamattal ad hitelt a bankoknak a Bloomberg és a Reuters közgazdászainak nagy meglepetésére, akik arra számítottak, hogy a kamatalapok változatlanok maradnak.
Az RBI-t jelenleg a korábbi pénzügyminiszter Shaktikanta Das vezeti, és az infláció csökkenésére, az alacsonyabb olajárakra, valamint a globális gazdaság lassulására hivatkozott döntésének okaként. A kereskedelmi infláció Indiában 2.2%-ra esett október és december között. Ez az elmúlt 18 hónap legalacsonyabb értéke. Közben a maginfláció 5.6%-ra esett.
A döntés jó hír Narendra Modi miniszterelnök számára, aki egy második hivatalért fut majd az elkövetkező hónapokban. India gazdasági növekedése 7.1%-ra csökkent a szeptemberig tartó negyedben, Modi hatékonysága a gazdasági reformot és a munkahely teremtést illetően pedig megkérdőjeleződött.
A kamatalap csökkentés aggodalmakat kelt a központi bank önállósága felől.
Modi találkozása Das-szal, a bank jelenlegi vezetőjével, 24 órával Urjit Patel, a bank korábbi vezetőjének egy kormánnyal kapcsolatos botrány miatti lemondása után történt. Az indiai média azt írta, hogy a kormány Patel-re támaszkodik a gazdaság fellendítésében a választások előtt.
Patel elődje Raghuram Rajan is lelépett hivatalának vége előtt 2016-ban, egy a Modi-kormánnyal való nézeteltérés miatt.
Csütörtökön a közpotni bank azt mondta, hogy pénzügypolitikáját a kalibrált szigorítás helyett neutrálisra váltotta.
 
„Shatikanta Das megvalósította azt, amit Modi kormánya csak remélt” – mondta Mark Williams, a Capital Economics ázsiai közgazdásza egy jegyzetében.
 
„A kamatalapok emelése a mai napon nem fog sokat segíteni a gazdaság fellendítésében a választások előtt” – tette hozzá Williams. „Azonban várhatóan segíti majd a pénzügyi piacokat és a befektetők hangulatát.”
India fő tőzsdeindexei laposak voltak csütörtökön a bejelentés után, azonban valutája, a rúpia emelkedett, mióta tavaly elérte a dollárhoz képesti legalacsonyabb 75 rúpiás árát, így most 71-en kereskedik a dollárhoz képest.
Kapcsolódó cikkek:
A Ford felhívja a figyelmet a megállapodás nélküli brexit veszélyeire
Nagy Britannia brexit utáni kereskedelmi megállapodást ír alá Svájccal
Jemeni háború: megrohadhat a gabonakészlet Al-Hudaydah-ban
India központi bankja csökkenti a kamatalapokat a választások előtt
Brüsszel meggátolta a német-francia vasút ipari egyesülést
A Google-nek $100 milliárdja van készpénzben. Fizethetne a befektetőknek
A Facebook integrálná a WhatsAppot az Instagramot és a Messengert
A Huawei eladásai 30%-kal nőttek tavaly. Jövőre lehagyná a Samsungot
A Barclays főnökei titkos díjakat fizettek Katarnak
A Fehérház delegációja lemondja a davosi utazást