GBP361.17EUR318.05USD281.88CHF280.09AUD200.13DKK42.63JPY2.55CAD212.23NOK32.54SEK30.31CZK12.37PLN73.54HRK42.93RON67.16TRY53.51

Kezdőlap»»A Barclays főnökei titkos díjakat fizettek Katarnak

A Barclays főnökei titkos díjakat fizettek Katarnak

2019-01-24 06:18napiuzlet.png napiuzlet.com
A Barclays szenior bankárai 322 millió fontot fizettek titkosdíjakban a pénzügyi krízis alatt a Katarnak hitellehetőségekért cserébe, derült ki a szerdai bírósági tárgyaláson.
A korábbi igazgatók elleni ügyet a londoni Komoly Csalásokkal Foglalkozó Hivatal (Serious Fraud Office) nyújtotta be a Barclays 11.8 millió fontos mentőcsomagja miatt.
A bank próbálta elkerülni az brit kormány kisegítő csomagját 2008-ban, miközben közel-keleti befektetők tőkeemeléséből próbálta megoldani problémáit.
Az igazgatókat csalás miatti összeesküvés miatt vonták felelősségre. Egyik igazgatót sem találták bűnösnek.
A védettek John Varley, a bank korábbi főnöke; a befektetési banki igazgató Roger Jenkins; Thomas Kalaris, a bank vagyoni- és üzleti menedzsere; valamint Richard Boath a Pénzügyi Intézmények Csoportjának korábbi vezetője a hitelező befektetési bankjánál.
A bírósági tárgyalás várhatóan négy-hat hónapig tart majd. Mind a négy gyanúsítottért tettek le óvadékot.
A tárgyalás megnyitóján Edward Brown azt mondta a Southwark Crown Court-nak, hogy a pénzügyi válság ideje alatt a Barclays és más bankok gyakran „extrém nyomás alatt voltak, hogy tovább növeljék tőkéjüket”.
Azt mondta, hogy a Barclays „aggódva” kerülte el a kormány segítségét, mert félt, hogy az a kormány nagyobb kontrollja és megfigyelése alá helyezné.
„Nem túlzás azt mondani, hogy a Barclays jövője, mint független bank megkérdőjeleződött 2008 szeptemberében és októberében” – tette hozzá.
Brown azt mondta, hogy a Barclays nagyjából 4 milliárd fontot kapott befektetésekben a Katari Befektetési Hatóságoktól és a Qatar Holdingtól 2008-ban.
Cserébe a bank díjakat fizetett a banknak, melyek közül néhány olyan járulékos költség volt, ami rejtve maradt a két egyezmény által – a Tanácsadási Szolgáltatási Egyezmények által.
Ezek nagyjából a díjak felét tették ki, melyeket a bank a befektetőknek fizetett, és azt mutatja, hogy katariak erősen próbáltak profitálni az egyezményből.
Miközben más junior bankárokat is kihallgattak vagy bebörtönöztek a 2007-2008-as pénzügyi válság alatti, ettől független ügyek miatt, ez az első eset, hogy bűnügyi eljárás folyik szenior igazgatók miatt.
A tárgyalás folytatódik.
Kapcsolódó cikkek:
A Ford felhívja a figyelmet a megállapodás nélküli brexit veszélyeire
Nagy Britannia brexit utáni kereskedelmi megállapodást ír alá Svájccal
Jemeni háború: megrohadhat a gabonakészlet Al-Hudaydah-ban
India központi bankja csökkenti a kamatalapokat a választások előtt
Brüsszel meggátolta a német-francia vasút ipari egyesülést
A Google-nek $100 milliárdja van készpénzben. Fizethetne a befektetőknek
A Facebook integrálná a WhatsAppot az Instagramot és a Messengert
A Huawei eladásai 30%-kal nőttek tavaly. Jövőre lehagyná a Samsungot
A Barclays főnökei titkos díjakat fizettek Katarnak
A Fehérház delegációja lemondja a davosi utazást