GBP361.17EUR318.05USD281.88CHF280.09AUD200.13DKK42.63JPY2.55CAD212.23NOK32.54SEK30.31CZK12.37PLN73.54HRK42.93RON67.16TRY53.51

Kezdőlap»»Kína exportjai két éve nem zuhantak ekkorát

Kína exportjai két éve nem zuhantak ekkorát

2019-01-15 06:34napiuzlet.png napiuzlet.com
A legújabb adatok szerint Kína exportjai két éve nem estek akkorát, mint decemberen.
Kína exportjai 4.4%-ot estek a múlt hónapban a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, miközben az importok 7.6%-ot estek.
Az adatok további gyengülést mutatnak a világ második legnagyobb gazdaságában és ezáltal lehúzták az ázsiai tőzsdéket is hétfőn.
Más hétfőn közzétett adatok szerint az ország gazdasági fölénye az USA-hoz képest rekordot döntött 2018-ban.
A rés az ország Amerikába exportált árui és az Amerikából importált árui között 17.2%-kal növekedett 232.32 milliárd dollárra a múlt évben.
Kína sikere a tengerentúli eladásokban különösen zavarta Donald Trump amerikai elnököt, aki kezdte a kereskedelmi háborút a két ország között azáltal, hogy visszatartotta az amerikai exportokat.
Ez arra sarkallta a cégeket, hogy véghez vigyék az exportokat annak érdekében, hogy felül emelkedjenek a tarifák bevezetésén.
Közel egy évvel azután, hogy bevezették a tarifákat bizonyos kínai termékekre, Kína elkezdett barátságosan reagálni – a két vezető ország megbeszéléseket tervezett múlt héten a konfliktus befejezésére.

'Szembeszökő romlás'

A hanyatló kereslet miatt Kínában bizonyos cégek erősen megérzik a hatásokat.
A hónapban korábban az Apple figyelmeztetett, hogy bevételei a vártnál alacsonyabbak lehetnek, részben a kínai piac lassulása miatt. A Jaguar és Land Rover autógyártókat is érintette a kínai eladások esése.
A decemberi kereskedelmi adatok azt sugallják, hogy a gazdaság még a féltnél is gyorsabban lassulhat.
Freya Beamish, a Pantheon Macroeconomics vezetői ázsiai piac-elemzője azt mondta: „A romlás mértéke szembeszökő volt az exportok és az importok kereskedelmében is; mindkettő tovább zuhant… decemberben egy szintén nagy novemberi zuhanás után.”
„Előre jelezték, hogy enyhe visszaesés lesz várható a mostani hónapokban, amint a tarifák emelése előtt a cégek megpróbálják előre hozni a vásárlásokat. Azonban a most az most, és jóval a korábbi trendek alatt van.”
A kínai hatóságok mostanában lépéseket tettek, hogy támogassák a növekedést a költekezésre való pénzt felszabadítása érdekében, amit az infrastruktúrára és adócsökkentésre költenek majd.
Kapcsolódó cikkek:
A Ford felhívja a figyelmet a megállapodás nélküli brexit veszélyeire
Nagy Britannia brexit utáni kereskedelmi megállapodást ír alá Svájccal
Jemeni háború: megrohadhat a gabonakészlet Al-Hudaydah-ban
India központi bankja csökkenti a kamatalapokat a választások előtt
Brüsszel meggátolta a német-francia vasút ipari egyesülést
A Google-nek $100 milliárdja van készpénzben. Fizethetne a befektetőknek
A Facebook integrálná a WhatsAppot az Instagramot és a Messengert
A Huawei eladásai 30%-kal nőttek tavaly. Jövőre lehagyná a Samsungot
A Barclays főnökei titkos díjakat fizettek Katarnak
A Fehérház delegációja lemondja a davosi utazást