GBP368.26EUR323.51USD282.52CHF283.60AUD200.93DKK43.36JPY2.51CAD216.49NOK34.19SEK31.23CZK12.51PLN75.14HRK43.55RON69.27TRY50.15

Kezdőlap»»Kalifornia kormányzója aláírja a tiszta energiaforrásért hozott törvényt

Kalifornia kormányzója aláírja a tiszta energiaforrásért hozott törvényt

2018-09-12 06:21napiuzlet.png napiuzlet.com
Kalifornia aláírta a törvényt, mely szerint csak és kizárólag elektromos, nem szén-alapú energiaforrásokat használ majd 2045, ezzel szembe menve Donald Trump amerikai elnök energiapolitikájának.
„Fel sem fogható, hogy mennyire fontos ez a lépés” – mondta Jerry Brown kormányzó, és tisztelettel meghajolt a 2015-ös Párizsi Klímaegyezménynek.
Tavaly Trump azt mondta, hogy az Államok kilép az egyezményből, és új „igazságos” egyezményt próbál kötni az amerikai cégek számára.
Kalifornia volt a második amerikai állam Hawaii után, aki elkötelezte magát a szén-nélküli energiahasználat iránt.
Ha önálló ország lenne, Kalifornia lenne a világ ötödik legnagyobb gazdasága Németország, Japán, Kína és az USA mögött.
Az aláíró ceremónián az állam fővárosában Sacramentoban Brown rábólintott a párizsi egyezmény feltételeire és elhatározta, hogy „tovább halad az úton a nulla szén-dioxid kibocsátású gazdaság elérése felé. 
A törvény szabályai szerint 2030-ra minden közüzemű szolgáltatócégnek legalább energiájának 60%-át megújuló forrásból kell szereznie.
2045-re a kaliforniai elektromosságnak teljesen szén-mentes energiaforrásból kell származnia. Az állami energiabizottság egy 2017-ben közzétett jelentése szerint az energiaeladás egyharmada származott megújuló forrásokból Kaliforniában.
A környezeti aktivisták lelkesen támogatták a lépést, azonban az állam legnagyobb közüzemű szolgáltatói ellenkeztek.
A Pacific Gas &Electric szóvivője, Lynsey Paulo állítólag azt mondta, hogy az árak nagyot emelkedhetnek az új törvény miatt.
„Nem kifizethető és nem fenntartható” – írták.
Az új törvény pár nappal azelőtt érkezik, hogy Brown házigazdaként tartja meg a Global Climate Action Summit-ot San Franciscoban.
Politikusok, üzleti vezetők és celebek fognak részt venni az eseményen, valamint szponzorok – beleértve az ENSZ-t, a Facebookot és a Google-t.
 
A törvény a Kalifornia és Donald Trump elnök közötti konfliktus legutóbbi fejleményét is jelenti. Az állam az adminisztráció minden politikáját ellenzi, az energiapolitikától kezdve a migrációspolitikáig és civil jogokig.
Kapcsolódó cikkek:
Az USA vonakodik tőle, hogy „valuta manipulátornak” nevezze Kínát
Léhűtők és boszorkányok
Trump: „A Fed jelenti a legnagyobb fenyegetést”
21 nagyvállalat csatlakozott az Élelmezési világnap adománykonvojhoz
Az RBS az elmúlt 10 év első osztalékát fizeti ki
Trump szerint a Fed „kontrollálhatatlan”
Sierra Leona felfüggeszti a kínai finanszírozású Mamamah reptér megépítésének projektjét
Alacsonyan a FAO élelmiszerár-index
A FAO és az Európai Unió folytatják sikeres együttműködésüket
A partnerek $31 milliót fektetnek Kanada földgáz projektjébe