GBP361.00EUR323.53USD283.87CHF284.98AUD206.57DKK43.38JPY2.56CAD216.00NOK33.56SEK30.89CZK12.58PLN75.08HRK43.60RON69.50TRY47.77

Kezdőlap»»A Brent nyersolajindex két éve nem esett ekkorát

A Brent nyersolajindex két éve nem esett ekkorát

2018-07-13 05:55napiuzlet.png napiuzlet.com
Az olajárak hatalmasat zuhantak szerdán, amint Líbia bejelentette, hogy növelni fogja a termelést annak ellenére, hogy a befektetők félnek a kereskedelmi feszültségek keresletre való hatásától.
A Brent nyersolajindex 6.9%-ot esett, ezzel 73.40 dolláros hordónkénti árra téve a globális referencia értéket. Ez az elmúlt két év legalacsonyabb értéke.
Az amerikai nyersolaj ára 5%-ot esett, 70.38 dolláros hordónkénti árra – mely az elmúlt év legrosszabb egy-napos zuhanása.
A zuhanás egy hónapokig tartó emelkedés után érkezett, mely az olajárakat előzőleg az elmúlt évek legmagasabb értékére tette.
Azonban az elmúlt hetekben az olajárak ingadozóak voltak miután az Egyesült Államok azt mondta, hogy visszaállítaná a szankciókat Irán, az egyik legnagyobb termelő ellen.
A szerdai zuhanás azután kezdődött, hogy Líbia Nemzeti Olaj Testülete bejelentette négy olaj export-terminál megnyitását, melyek késő június óta zárva voltak, korlátozva az ország olajtermelésének nagy részét.
Az árak annak ellenére zuhantak, hogy az amerikai kormány jelentése szerint az olajkészlet 12 millió hordóval esett a múlthéten, és átlagban 4%-kal kevesebb, mint az év ezen időszakára jellemző átlag.
Az OPEC elnöke, Suhail Al-Mazrouei azt mondta, hogy az olajárak ingadozása egyáltalán nem kívánatos: „A fluktuáció nem jó és egyáltalán nem szeretnénk ingadozást látni az árakban.”
A közgazdászok aggódnak, hogy az egyre fokozódó gazdasági feszültség az Egyesült Államok és Kína között sérti majd a globális gazdaságot, ezzel csökkentve a keresletet az olajra is.
Kedden az Államok felfedte a 200 milliárd dollár értékű termékek listáját, melyeket 10%-os vámmal sújtanak majd és melyek hasonló lépéseket eredményezhetnek Kínától.
Az oda-vissza játék 34 milliárd dollárnyi plusz adót jelentett mindkét országnak egyenként és múlt héten lépett hatályba.
A tavalyi évben Kína volt a világ legnagyobb olaj importőre, őt pedig az Egyesült Államok követte.
Kapcsolódó cikkek:
Az Uber csökkenti adósságait, bevétele 63%-kal nő
A líra dübörög amint Törökország emeli az amerikai importok tarifáját
BMW visszahívás: Dél-Korea többezer autó használatát tiltja a motor kigyulladása miatt
Musk: Szaúd-Arábia támogatja a Tesla privatizálását
Kína újabb vámokat vetne ki az amerikai importokra
Műanyagszívószálak kiiktatva, ezek a cégek kaszálnak
Alwaleed herceg megtette első befektetését szabadlábra helyezése óta
Zimbabwe: Mnangagwa kevéssel megnyeri az elnökválasztást
A zimbabwei szavazók először szavaznak az elnökválasztáson az ország egykori vezetőjének – Robert Mu
A BRICS támogatja a többoldalú kereskedelmi rendszert melyből „minden ország profitálna”