GBP361.00EUR323.53USD283.87CHF284.98AUD206.57DKK43.38JPY2.56CAD216.00NOK33.56SEK30.89CZK12.58PLN75.08HRK43.60RON69.50TRY47.77

Kezdőlap»»A külföldi befektetések 32%-ot estek az USA-ban 2017-ben

A külföldi befektetések 32%-ot estek az USA-ban 2017-ben

2018-07-12 06:12napiuzlet.png napiuzlet.com
Az amerikai cégek külföldi befektetőkből származó pénze 32%-ot esett az elmúlt évben.
A külföldi befektetők 259.6 milliárd dollárt költöttek megvásárlására, beindítására és terjeszkedésére az Egyesült Államokban 2017-ben az Amerikai Gazdasági Elemzési hivatal szerdán közzétett adatai szerint. Ez sokkal kevesebb, mint a 2015-ös 439.5 milliárd dolláros összbefektetés.
A külföldi befektetések legnagyobb darabja Kanadából érkezett (66.2 milliárd dollár), ezt pedig az Egyesült Királyság és Japán követte.
A külföldi direkt befektetést több faktor is befolyásolja. Az erős amerikai dollár vonzóbbá teheti az amerikai pénzügy eszközöket. Ezt pedig több külföldi befektetést eredményezhetett az elmúlt két évben.
A külföldi anyagi instabilitás is biztonságos befektetéssé teheti Amerikát külföldi piacai számára. Ennek ellenére az USA globális direkt külföldi befektetései estek, amint a fejlődő országok egyre versenyképesebbé váltak.
Az Egyesült Államok nem az első ország, mely kevesebb pénzt szerez a határon túlról. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a globális külföldi befektetések 18%-kal estek 2017-ben az előző évhez képest, és 24%-ot a 2015-ös válság utáni csúcshoz képest – melyet az OECD a pénzügyi és vállalati átszervezéseknek tud be.
A nagy vállalkozások általában támogatják az USA-ba való külföldi befektetést.
„Ezek a befektetések jót tesznek az amerikai gazdaságnak, mivel a nemzetközi cégek új gyárakat építenek Amerikában országszerte, megveszik a jól kialakított amerikai működési modellt, támogatják az amerikai kutató- és fejlesztő tevékenységeket, valamint 6.8 millió amerikainak biztosítanak jól fizető állásokat” – írja a Nemzetközi Befektetések Szervezete, egy kereskedelmi csoport, mely nagyvállaltokból áll.
A Trump adminisztrációnak eltérőek a nézetei.
Donald Trump elnök ünnepelte a külföldi cégek befektetését az Egyesült Államokba, beleértve a kínai Foxconn hatalmas Wisconsin-i gyárának megépítését. Azonban a Fehérház meggátolta a Broadcom szingapúri chipgyártót a kaliforniai Qualcom megvételében, mondvén, hogy az amerikai technológia így Kína kezébe kerülhet.
Trump támogatott egy kongresszusi javaslatot, mely növelné a Külföldi Befektetések Bizottságának hatalmát, mely ilyen és ehhez hasonló tranzakciókat vizsgál.
Peter Navarro kereskedelmi tanácsadó eközben „vásárlás általi hódításnak” nevezte a külföldi befektetéseket.
„Hosszútávon valószínűleg mindenünket külföldiek birtokolják majd” – mondta Navarro tavaly.
Kapcsolódó cikkek:
Az Uber csökkenti adósságait, bevétele 63%-kal nő
A líra dübörög amint Törökország emeli az amerikai importok tarifáját
BMW visszahívás: Dél-Korea többezer autó használatát tiltja a motor kigyulladása miatt
Musk: Szaúd-Arábia támogatja a Tesla privatizálását
Kína újabb vámokat vetne ki az amerikai importokra
Műanyagszívószálak kiiktatva, ezek a cégek kaszálnak
Alwaleed herceg megtette első befektetését szabadlábra helyezése óta
Zimbabwe: Mnangagwa kevéssel megnyeri az elnökválasztást
A zimbabwei szavazók először szavaznak az elnökválasztáson az ország egykori vezetőjének – Robert Mu
A BRICS támogatja a többoldalú kereskedelmi rendszert melyből „minden ország profitálna”