GBP361.00EUR323.53USD283.87CHF284.98AUD206.57DKK43.38JPY2.56CAD216.00NOK33.56SEK30.89CZK12.58PLN75.08HRK43.60RON69.50TRY47.77

Kezdőlap»»A McDonaldsot és a Starbucksot is sújtotta a műanyagtilalom Indiában

A McDonaldsot és a Starbucksot is sújtotta a műanyagtilalom Indiában

2018-06-26 05:48napiuzlet.png napiuzlet.com
A McDonaldsot és a Starbucksot is megbüntették szabálytalan műanyaghasználat miatt Indiában.
A két étteremlánc aközött a tucatnyi étterem között volt, melyeknek büntetést szabott ki Maháráshtra – India második legnagyobb állama, melynek népesség meghaladja a 100 milliót – írta a kormány hétvégén.
A műanyag termékek – beleértve a műanyag zacskókat, ételhordókat, műanyag evőeszközöket – egyszeri használatának tilalmát márciusban jelentették be és szombaton lépett hatályba.
Neranda Modi miniszterelnök a műanyagot „az emberiséget fenyegető” veszélynek nevezte egy beszédében korábban a hónapban. Kormánya azt mondta kiiktatja az egyszeri műanyaghasználatot 2022-re az országban a globális kampány részeként. A kampány sürgősségi ügyként tekint a műanyagkiiktatásra, mivel 2050-re a tengeri műanyag súlya meghaladhatja a vízben élő halakét.
India 29 államából legalább 25 részlegesen, vagy teljesen betiltotta az egyszer használható műanyagok használatát, azonban közülük többen nem gyakorolják a tilalmat. Maháráshtra igyekszik elkapni azokat, akik nem tartják be, ezáltal pedig kényszeríteni a cégeket a változtatásra.
A Hardcastle Restaurants étteremlánc, mely a McDonalds-ot is üzemelteti Maháráshtrában azt mondta, hogy elkezd modern fa-evőeszközöket, papír poharakat és kukoricakeményítőből készült szívószálakat. Azonban a céget megbüntették, mert nem találtak nála alternatív megoldásokat a pohárfedőkre – a McDonalds indiai szóvivője a CNNMoneynak. A McDonalds csatlakozott az éttermek szövetségéhez a régióban melyek kivételt kértek az elviteles és házhoz szállított rendelésekre, tette hozzá a szóvivő.
A Starbucks India nem válaszolt a kommentre való felkérésre.
A tilalom megszegéséért járó büntetés szinte elenyésző a globális cégek számára. Nagyjából 5,000 rúpiánál kezdődik (73 dollár), de elérheti a 25,000 rúpiát is (367 dollár) ha többszöri szabályszegésre kerül sor. A sorozatos elkövetőknek börtönbüntetést is szabhatnak ki.
A tilalom sokkal nagyobb hatással van a kisebb üzletekre és értékesítőkre. Az ipari szövetkezetek figyelmeztettek a következményekre, kezdve a műanyagiparral.
Neemit Punamiya, a műanyag zacskó gyártók indiai szövetségének titkára úgy becsülte, hogy nagyjából 300,000 munkahelybe kerülhet a tilalom, jelentette a helyi média.
Hipen Bheda az ’All India Plastics Manufacturers’ Association elnöke azt mondta, hogy a tilalom jelenlegi formájában nem világos ezért komolyan sértheti az ország gazdaságát.
„A döntésnek a megoldások megtalálásáról kellene szólnia, nem pedig az ipar helyzetének ellehetetlenítéséről” – mondta a CNN-nek, és azt is hozzátette, hogy az ipar szívesen együttműködne a kormánnyal a szemét menedzselésében.
A Maháráshtra-i kormány eddig csak a gyógyszerek és a tej műanyag csomagolására, valamint a szilárd hulladék tárolására és az exportra csomagolt termékekre adott kivételt.
Mumbai, Maháráshtra állam fővárosának hatósága 400,000 rúpia (5,900 dollár) értékű büntetést gyűjtött vasárnap több, mint 80 létesítménytől, mondta egy szenior hivatalnok a CNN-nek. A hírek szerint Púna, India egy másik államának a fővárosa is hasonló értékű büntetést gyűjtött. India műanyag ellenes kampányát hasonló kezdeményezések követték az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. A nagy globális cégek is megteszik saját dolgukat. Az IKEA, a svéd bőtorgyártó cég is bevezette a tilalmat az egyszer használható műanyagokra.
Kapcsolódó cikkek:
Az Uber csökkenti adósságait, bevétele 63%-kal nő
A líra dübörög amint Törökország emeli az amerikai importok tarifáját
BMW visszahívás: Dél-Korea többezer autó használatát tiltja a motor kigyulladása miatt
Musk: Szaúd-Arábia támogatja a Tesla privatizálását
Kína újabb vámokat vetne ki az amerikai importokra
Műanyagszívószálak kiiktatva, ezek a cégek kaszálnak
Alwaleed herceg megtette első befektetését szabadlábra helyezése óta
Zimbabwe: Mnangagwa kevéssel megnyeri az elnökválasztást
A zimbabwei szavazók először szavaznak az elnökválasztáson az ország egykori vezetőjének – Robert Mu
A BRICS támogatja a többoldalú kereskedelmi rendszert melyből „minden ország profitálna”