GBP363.34EUR324.11USD284.68CHF291.80AUD198.39DKK43.41JPY2.65CAD216.06NOK33.48SEK30.75CZK12.68PLN76.17HRK43.81RON68.65TRY48.93
A globális olajkereslet 2035-ben éri el a csúcsát
A részvények és az olajárak is emelkednek
A cégek szerint az abortusz szigorítása rontja az üzletet
monline.hu
A globális olajkereslet 2035-ben éri el a csúcsát


A globális olajkereslet valószínűleg növekedni fog a következő tizenöt évben, amíg Ázsia gyorsan fejlődő gazdaságai át nem térnek a szénhidrogénalapú energiahasználatról az elektromosság használatára, mondta egy vezető tanácsadó cég hétfőn.
“Valószínűleg valamikor az elkövetkező húsz évben láthatjuk majd az olajkereslet csúcsát. A mi személyes megállapításunk szerint a Wood Mackenzie-nél nagyjából 2035 és 2036 körül” – mondta a Wood Mackenzie elnöke Simon Flowers egy a CNN Business-nek adott interjújában.
A Nemzetközi Energetikai Ügynökség, mely a világ leggazdagabb országainak energiaellátását figyeli, azt mondta, hogy “egyelőre nincs keresleti csúcs kilátásban”.
Az olajkereslet lehetséges csúcsa egy központi kérdés, mely jó ideje lebeg az energia szektor felett. Az időzítés sok trillió dolláros befektetések sorsát döntheti el és fontos szerepet játszik az üvegházgázok kibocsátásának becslésében is.
Flowers azt mondta, hogy az Európai Unió kereslete már most nagyon alacsony, és idővel Amerikában is sokkal csökken majd.
Az olajkereslet növekedésének majdnem egésze Ázsiára korlátozódik. A Mackenzi Wood szerint Kína, India, Japán, Dél-Korea és Szingapúr az öt fő importőr a régióban. A kereslet összesen 2.5%-kal növekedett 2018-ban 25.9 millió hordóra naponta. A növekedéshez főként Kína és India járult hozzá.
“Előbb-utóbb ez a régió is beadja majd a derakát, amint az elektromos autók egyre versenyképesebbek lesznek és átveszik a piacot a hagyományos járművektől” – mondta Flowers.
Amint az elektromos autókra való átállás megtörténik, Kína valószínúleg erősen profitál majd.
Kína rengeteget fektetett be az elektromos autóiparba.   
A kormány nagylelkű támogatásokat biztosított a hybrid autók vásárlóinak az elmúlt években.
Peking jelenleg csökkenti a vásárlóknak biztosított támogatásokat, ezzel átrakva a terhet az elektromos autógyártókra. Az idei új szabály szerint az autós cégek eladásainak legalább 10%-a teljesen elektromos motorú autók eladásából kell állnia. A szabály azokra a cégekre vonatkozik, melyek több, mint 30,000 járművet importálnak évente. Az arány 12%-ra növekszik majd 2020-ra.
www.vg.hu
Bezuhan a lakásépítés, ha nem lépnek
A következő években erősen szűkülhet a kínálat, mert az épülő vagy tervezett társasházi lakások tetemes része legkésőbb az idén gazdára talál.
profitline.hu
2018 a legaktívabb évek egyike volt a kockázati tőke piacon
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legújabb jelentése szerint: Tavaly Magyarországon 191 tranzakcióban összesen 346 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetést hajtottak végre Magyarországon. 29 kiszállás történt 2018-ban, a legtöbb esetben management általi kivásárlás által. 2018-ban összesen 337 millió euró értékben gyűjtöttek a magyarországi alapok friss forrást a jövőbeli befektetéseik finanszírozására.
www.portfolio.hu
Két próbán már csúfosan elvérzett a magyar bankszektor - Érik a harmadik bukta?
Három nagyon fontos, évekkel korábban ismert határidővel eltervezett feladata lett volna idén a magyar bankszektornak: a banki azonosítás elvégzése, az azonnali fizetési rendszer elindítása és a...
profitline.hu
Közel 8 százalékkal nőtt az infokommunikációs ágazat árbevétele
Az információ, kommunikáció ágazat vállalkozásai 776 milliárd forint árbevételt értek el idén az első negyedévben, 7,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetesi adatok alapján.
www.penzcentrum.hu
Pár nap, és berobban az új szuperkölcsön: tombolni fog az őrület a bankokban
Letarolja a piacot?..
profitline.hu
Állampapír vásárlás a fotelből, költségek nélkül
Újabb innováció a GRÁNIT Banktól. Magyarországon elsőként elindult a VideóBankon keresztüli állampapír értékesítés. Android és iOS okostelefonon, számítógépen, az országban elsőként a GRÁNIT Videóbankon keresztül, díjmentesen lehet lakossági állampapírt vásárolni pár perc alatt.
www.vg.hu
Világgazdaság. 2019. 06. 25. pdf
www.vg.hu
Haladékot kaphat Róma Brüsszeltől
A Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Bizottság a héten még nem javasolja hivatalosan a túlzottdeficit-eljárás megindítását Olaszország ellen.
www.vg.hu
Kihátrálnak Kínából a multiláncok
www.vg.hu
Az isztambuliak stabilizálták a lírát
www.vg.hu
Korlátozott profitot hozhatnak az új beruházások
www.vg.hu
Visszaesett a hőtermelés
www.vg.hu
A fenyegetéseknek is vannak következményei
www.vg.hu
Washington már megbüntette a fő szektorokat
HÍR BONTÁS 10
Beküldött cikkek Új hír beküldése
Nincs beküldött hír
A globális olajkereslet 2035-ben éri el a csúcsát
A részvények és az olajárak is emelkednek
A cégek szerint az abortusz szigorítása rontja az üzletet
A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz
Az aggodalmak nőnek az USA gazdasági válságát illetően
Nagy-Britannia két hete szénmentesen termel energiát
Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia
Angol font
Az indiai tőzsdék dübörögnek amint Modi elsöprő győzelmére számítanak
Ren Zhengfei: az USA alul értékeli a Huaweit