GBP351.67EUR312.32USD264.81CHF267.76AUD200.38DKK41.97JPY2.36CAD207.48NOK32.07SEK31.39CZK12.21PLN73.75HRK41.29RON67.25TRY68.13
India: A Moody’s imádja Modi tervét
Az amerikai bizottság Pekingnek való kémkedéssel gyanúsítja a kínai újságírókat
Boeing vs Airbus: megállapodások $70 milliárd értékben 2 óra alatt
monline.hu
India: A Moody’s imádja Modi tervét


Felejtse el India korábbi gazdasági problémáit. A Moody’s úgy gondolja, hogy Neranda Modi miniszterelnök remek munkát végez.
Az ügynökség most értékelte fel India hitelminősítését az elmúlt tíz évben először, ezzel kifejezve bizalmát a politikákban, melyeket a növekedési lassulásért okoltak.
„A minősítés felértékelését a Moody’s India gazdasági fejlődésében és intézményi reformjaiban való bizalmára alapoztak, és arra, hogy ezek együtt növelik majd az ország növekedési potenciálját” – mondta a Moody’s.
Modi, aki látta India GDP-jének az elmúlt három év legalacsonyabb értékre való zuhanását, örömmel fogadta a hírt. A múlt év végi 7%-ról a júliusig tartó negyed 5.7%-ra való zuhanásáért két fő kezdeményezést okolnak.
Modi hirtelen betiltotta az ország készpénzének 86%-át tavaly novemberben, az adókerülés megelőzése és az elektronikus fizetőeszközök használatára való ösztönzés miatt. A tilalom nagy sokkot okozott India készpénzalapú gazdaságának, melyből sok üzlet még mindig nem épült fel.
Utána júliusban a kormány különböző eladási tarifákat tucatját helyettesítette egy nemzeti ÁFA-val. Ugyan ezt sokan pozitív lépésnek tartották, a változás még inkább megzavarta a gazdasági tevékenységeket mivel sok üzlet nem tudott hozzá alkalmazkodni.
A Moody’s elismeri, hogy a készpénz tilalom és az adóreformok „aláásták a növekedést rövidtávon”.
Azonban a politika változása később „erős és fenntartható növekedést” eredményez majd az üzletelés könnyebbé tételével, a hatékonyság növelésével és a befektetések stimulálásával – tette hozzá minősítő ügynökség. 
A kormány ünnepelte a váratlan felértékelést.
„Ez a gazdasági és intézményi reformok nagy elismerése” – mondta Arun Jaitley pénzügyminiszter a riportereknek.
Azonban néhány elemző megkérdőjelezte a Moody’s időzítését és érvelését is. A rivális ügynökségek, például az S&P és a Fitch nem értékelték feljebb Indiát 2006 és 2004 óta.
A készpénztilalom pozitív lépésként való beállítása azért sok embert „meg kellett, hogy lepjen” – mondta Shilan Shah, a Capital Economics Inidia-elemzője egy mostani kutatási jegyzetében.
Shah hozzátette, hogy a Moody’s figyelmen kívül hagyta a farmerek hiteleinek lemondását az indiai állami kormányok által, mely még ennél is nagyobb nyomást gyakorolhatott volna az ország közadósságára.
India november 30-án teszi közzé legutóbbi GDP növekedését. 

profitline.hu
Fontos oktatási és gazdasági megállapodásokat kötöttünk Thaifölddel
Nagyon fontos oktatási és gazdasági megállapodásokat kötöttünk Thaifölddel - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bangkokból vasárnap az MTI-nek.
privatbankar.hu
Egyre nagyobb a baj: menekülnek az orvosok Magyarországról
Még mindig rengeteg orvos megy külföldre.
privatbankar.hu
Betett a szárazság: igazi luxuscikk tűnt el a piacról Magyarországon
Alig a harmada termett az éves szarvasgomba-termésnek, mint általában.
www.portfolio.hu
Németországban új választásokat írhatnak ki!
Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a...
privatbankar.hu
Jön a tél – kezdenek elfogyni a menekültek?
Lényegesen kevesebben érték el a magyar határt, mint korábban.
profitline.hu
Kína csökkentette amerikai állampapír-portfólióját
Kína csökkentette amerikai állampapír-portfólióját szeptemberben, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.
www.portfolio.hu
Tudnak még meglepetést okozni Matolcsyék?
A héten magyar szempontból egyértelműen az MNB kamatdöntő ülése lesz a meghatározó esemény, míg külföldről fontos konjunktúramutatók érkeznek a jegybanki jelzések mellett. Itthon elsősorban a forint...
privatbankar.hu
Összeomlott az Iszlám Állam utolsó ellentámadása
Még egy utolsó trükkre futotta a lassan terület nélkülivé váló terrorszervezetnek, de pár nap alatt összeomlott az akció, mint annak idején Hitler ardenneki próbálkozása. A szír erők végleg elfoglalták az utolsó várost, Abu Kamalt, az Iszlám Állam által uralt kis rész kezd darabokra szakadozni, jön az utolsó felvonás.
profitline.hu
Szakértő szerint az egészségügyi eszközök lehetnek a hackerek célpontjai
Az egészségügyi eszközök lehetnek a kibertámadások célpontjai, az egészségügyi intézmények informatikai védelme nagyon rosszul áll Magyarországon - mondta Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapító elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.
www.portfolio.hu
Borul minden, ha felfüggeszti Brüsszel az EU-pénzeinket?
A Portfolio kalkulációi szerint még akkor is el tudná érni idén a két fontos gazdasági célját - EU-pénz kifizetési cél és adósságráta csökkentése - a magyar kormány, ha a ma kezdődő ötnapos európai...
www.ma.hu
Most még megússzák a bírságot a hibázó mikrovállalkozások
A revizorok támogató eljárást indítanak.
profitline.hu
Ennyien dohányoznak az uniós országokban
Dohányosok az Európai Unióban (2014) A naponta dohányzók aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességbol (százalék)
profitline.hu
Ma torlódásra lehet számítani az M3-ason mindkét irányban
Hétfőtől sebességkorlátozás mellett csak egy sáv lesz járható az M3-as autópályán a Nyíregyháza felé vezető oldalon Hatvan térségében, a Budapest felé vezető oldalon pedig Gödöllőnél, így mindkét irányban torlódásra kell számítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel.
profitline.hu
Januártól közjegyző előtt intézhetőek egyes öröklési ügyek
Januártól már nem kell bíróságra menni, ha az örökösök a végrendelettől eltérően akarnak örökölni, de vannak vitás kérdések, az ügy közjegyző előtt is intézhető peren kívüli eljárásban - mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
HÍR BONTÁS 10
Beküldött cikkek Új hír beküldése
Nincs beküldött hír
India: A Moody’s imádja Modi tervét
Az amerikai bizottság Pekingnek való kémkedéssel gyanúsítja a kínai újságírókat
Boeing vs Airbus: megállapodások $70 milliárd értékben 2 óra alatt
Dubai Airshow: a Boeing $15 milliárdos ajánlatot kap az Emirates-től
Trump: nem haragszik Kínára igazságtalan kereskedelmi politikája miatt
A Nissan csökkenti várható profitját a visszahívások után
May: nem fogjuk védelmezni az országot a piaci erőktől
Lewis Hamilton és Adele is a Nokia Buszon bulizott
Bővíti hevesi vasbeton-előregyártó üzemét a Grabarics kft.
Az EasyJet €40 milliós megállapodást köt az AirBerlinnel